6 Lessen van de DevOps Summit London 2016

Een conferentie waar je met een glimlach rondloopt en vol met energie en nieuwe inzichten van thuiskomt. Van deze conferentie wil ik je 6 lessen delen.

2 Dagen lang had ik de eer om naar allerlei sprekers te luisteren, met veel mensen in gesprek te gaan en van gedachten te wisselen met een aantal grondleggers van het DevOps gedachtegoed. Een conferentie als deze scherpen je gedachten en geven nieuwe inzichten.

Les 1: Create Buoys not Boundaries

De titel is in het Engels zo veel mooier dan in het Nederlands. De essentie is stellen wij grenzen en beperkingen of helpen we teams duiding te geven door ze te laten zien waar de boeien liggen.

Wie wel eens gezeild heeft weet dat hij prima voorbij een boei kan gaan, ze liggen daar als indicatie. Binnen de boeien ben je helemaal veilig je kunt daar buiten gaan. Hoe meer ervaring je hebt met je boot, hoe beter je de omgeving kent des te verder kun je buiten de boeien gaan.

Deze les zet mij op scherp:  Stel ik zelf grenzen of zet ik de boeien. Kan ik de grenzen die mij limiteren opheffen of omzetten naar boeien?

Les 2: Herken de 4 vormen van monolieten in je organisatie

Bij een monoliet denk je misschien als allereerste aan dat grote logge pakket wat je van een leverancier hebt ontvangen. Een van de presentaties gaf het inzicht dat er echter allerlei vormen van monolieten zijn.

Hier zijn de 4 monolieten die je te zwaard moet bestrijden:

  1. Project management in plaats van product management. Focus je nog steeds op projecten dan kan dit wel eens een grote blokkade zijn om werkelijk een hogere agility te bereiken.
  2. Het systeem waar je werkzaam bent, wat zijn de limitaties van je systeem? HR, Risk en ook een budget  van telkens een jaar.
  3. Leveranciers die nauwelijks te beïnvloeden zijn. Probeer het verschil te maken met leveranciers met een  kortere release cycli, hoge mate van continuous delivery en visie op het product.
  4. De klassieke IT monoliet: je applicatie, probeer deze zo ver als mogelijk te verkleinen of op te delen.

Les 3: Wees waakzaam een burnout in je team ontstaat zomaar

Met een toenemend takenpakket van DevOps tot en met de uitbreiding naar infrastructuur komt er erg veel op de borden van de teams. Daarmee komt er veel op het bordje van de individu. Ontbreekt dan ook nog eens koers en stabiliteit vanuit de organisatie dan wordt het helemaal een taaie klus.

Vier ingrediënten voor de burnout zijn tegenovergesteld aan die van succes:

  1. Work overload: werk overtreft de mogelijkheden van het individu.
  2. Gebrek aan controle: onmogelijk om de beslissingen te beïnvloeden die je werk raken.
  3. Onvoldoende beloning op sociaal, financieel of teamniveau.
  4. Conflict in waarde: mismatch in de waarde van de organisatie en de waarde van de medewerker.
6 Lessen DevOps summit London

Ron van Kemenade CIO ING spreekt over de reis van de afgelopen 6 jaar bij ING. Animal is een gelukkige hoorder.

Les 4: Immutable Delivery, dat is waarom containers zo cool zijn

Toen dit kwartje viel tijdens de conferentie voelde ik me echt heel dom. Containers hadden al enige tijd mijn interesse gewekt vanwege hun eenvoud en stabiliteit van het landschap.

Toen pas realiseerde ik me dat een onveranderlijke omgeving, wat die container nu net precies levert, goud waard is. Een container gedraagt zich namelijk exact hetzelfde op de developers laptop als in productie.

Dag eeuwige worsteling om DTAP gelijk te houden, welkom portable, immutable container.

Les 5: Taal van doelgroepen zorgt voor een blokkade om toe te treden

“We build up languages around certain silos. This language acts as a barrier to enter different communities these language difference reinforce organizational silos.”

Wat moet ik nog zeggen? Oke hier nog een sprekend voorbeeld van de bovenstaande uitspraak:

“The formal language of Service Management was unfamiliar to most”

Les 6: DevOps een transformatie van het hoofd naar het hart

Na twee dagen conferentie, veel presentaties en nog meer leerzame gesprekken kom ik tot de conclusie dat er twee soorten transformatie zijn waar te nemen.

De eerste groep zijn bedrijven die de transformatie zijn gestart vanuit het hoofd. Ze weten dat de transitie naar DevOps veel goeds kan brengen en zetten daar volle bak op in. Hippe ruimten, veel visuals en allerlei tools om de automatisering te ondersteunen.

De tweede groep is wat langer bezig en realiseert zich dat het niet om een kunstje gaat maar om het hart. Het voortdurend streven naar verbetering en de wetenschap dat ze nog maar net zijn gestart. Vooral de bescheidenheid bij veel mensen die een mooie transitie in gang hebben gezet is opvallend.

Mijn conclusie na deze dagen is dat we inderdaad nog maar net zijn gestart en dat er nog een lange weg te gaan is voor dat we de staat van perfectie bereiken.

Een top conferentie, volgend jaar weer.

whatsapp meWil je een WhatsApp bericht ontvangen bij een nieuwe blog?
Stuur dan even een berichtje naar +31645112490