4 Fascinerende aspecten van continue verbeteren

Continue verbeteren is iets fascinerends; een soms moeilijke reis naar het onbekende. Al streef je doelen na, de realiteit van elke dag kan je route sterk beïnvloeden. De afgelopen 3 jaar is bij mij de bewustwording voor continue verbeteren gegroeid. En hoe meer je het probeert toe te passen hoe meer je ontdekt dat het zo lastig is om het uit te voeren. Vier fascinerende aspecten springen er voor mij bovenuit:

  1. Je weet niet waar je heen gaat: Improvement Kata kan je helpen
  2. Het mag je wat kosten: Kaizen als ultiem begrip
  3. Het is zo moeilijk: discipline is het enige wat je kan redden
  4. Het is zweven tussen optimisme en realisme: Stockdale Paradox

1. Je weet niet waar je heen gaat: Improvement Kata kan je helpen

Hoeveel plannen je ook maakt en hoe duidelijk je de stip op de horizon probeert te schetsen, een ding weet je zeker, zoals je hem van te voren bepaalt gaat hij zeker niet worden. Een paar jaar geleden schreven we nog dikke verbeterplannen. Vandaag de dag doen we het radicaal anders.We sturen en plannen onze verbeteringen op basis van Explorer Maps. Deze zijn een-op-een afgeleid van de Improvement Kata.

Het fascinerende van continue verbeteren is dat je wel een richting hebt maar niet weet waar je uit gaat komen. Om hier op een goede manier mee om te gaan en stap voor stap te verbeteren is de improvement kata een krachtig instrument. Lees hier meer over in mijn post “Explorer Maps”.

2. Het mag je wat kosten: Kaizen als ultiem begrip

Een tweede aspect van continue verbeteren is dat het je organisatie, je team en vooral jezelf wat mag kosten. Continue verbeteren vraagt soms om offers. Dit zo mooi verstopt in het woord Kaizen, Kai = verandering Zen = goed. Verandering ten goede. Als je echter het Japanse karakter van Kai nog verder afpelt kom je uit op zelfkastijding, en Zen komt uit op offer. Zo ver kan het dus gaan.

Wil je een organisatie versnellen dan zul je producten en processen moeten versimpelen. Soms moet je zelfs dapper genoeg zijn om helemaal opnieuw te beginnen om het radicaal anders te doen. Dit vraagt om offers omdat je niet zomaar alles in alle smaken met spiegeltjes en kraaltjes naar de markt kan brengen of uit kan voeren. Het goede nieuws is dat als je samen in staat bent om offers te brengen, je grote stappen voorwaarts kunt maken.

improvement

3. Het is zo moeilijk: discipline is het enige wat je kan redden

Als er iets moeilijk is in mijn dagelijkse werkzaamheden dan is dat zelf, de teams en de organisatie waar ik werk continue te verbeteren. Het vraagt niet alleen om ruimte om te experimenteren en offers. Het vraagt misschien nog wel het allermeeste om discipline. En juist discipline is zo moeilijk als je agenda stampvol zit en er tientallen leuke werkzaamheden op je afkomen.

Voor continue verbeteren hebben we een strak ritme. De retrospectives elke sprint en ook in ons management team voeren we onze verbeteringen elke week uit. De explorer maps vormen de motor, de discipline de brandstof. Elke week is er in onze team sessie ruim de tijd om van elkaars successen en falen te leren. Daarnaast pakken we elke week een onderwerp op.

De verbeteringen en successen en mislukkingen zijn onderdeel van de strakke agenda die we elke week volgen. Hoe strakker de agenda hoe minder we daar over na moeten denken en hoe meer we kunnen doen. En dan dit…. ook wij laten de teugels nog wel eens vieren.

Continue verbeteren is net als een relatie, het is leuk als het goed gaat en je moet hard werken als je in een dipje zit.

4. Het is als zweven tussen optimisme en realisme: Stockdale Paradox

Als verbeteraar staat je met een been in de toekomst, kijk je vooruit en ben je optimistisch over wat er gaat komen. Indien je niet de vorige verbetering afmaakt en start bij een nieuw begin is het nutteloos. Je zult door het leven gaan als een optimist zonder ooit wat te bereiken. Aan continue verbeteren zit namelijk ook de kant van de harde werkelijkheid. Soms zit het tegen, weet je het niet of is de werkelijkheid meedogenloos.

Deze balans tussen optimisme en de harde werkelijkheid wordt perfect uitgedrukt in de Stockdale Paradox. De moeite waard om je hier eens in te verdiepen. Het boek “Good to Great” besteed hier ruime aandacht aan.

Blijf geloven in een uiteindelijke overwinning, ongeacht de moeilijkheden, en tegelijkertijd, zie de harde realiteit van het moment onder ogen, in welke vorm die zich ook presenteert.

Start vandaag en neem een stap te gelijk

Het zou een 5e aspect kunnen zijn maar daarvoor is het een te grote open deur.
De echte verbetering komt op gang als je vandaag start en elke keer een nieuwe stap zet.

Hoe is jou toewijding aan continue verbeteren?

Je organisatie, je team of jezelf continue verbeteren is soms o zo moeilijk. Continu verbeteren is ook van cruciaal belang om te overleven op de lange termijn. Hoe ben jij bezig met continue verbeteren? Welke stappen neem je of wat zijn je gewoonten?

Iemand die je met zoete broodjes aan het werk zet en aangeeft dat het gemakkelijk gaat, is nog nooit bij de kern aangekomen en heeft slechts wat oppervlakkige zaken verbeterd.

whatsapp meWil je een WhatsApp bericht ontvangen bij een nieuwe blog?
Stuur dan even een berichtje naar +31645112490