Agile Coach Labs: hoe oefenen met retrospectives op de vloer voor een andere dynamiek zorgt + downloads

Hoe is het mogelijk dat je na een drukke dag je toch nog een avond vol energie kunt hebben? Dat kan als de randvoorwaarden maar goed zijn. En dat was het deze Coach Labs opnieuw. Hoe kan het ook anders met 34 deelnemers die graag iets willen leren, twee totaal nieuwe oefeningen buiten je comfort zone, een perfecte organisatie door Wemanity en een mooie locatie met eten en drinken bij ING.

logo_coach_labsMet deze vier ingrediënten heb je de basis te pakken voor een geslaagde avond. En voor mij was het opnieuw een geslaagde avond. Hoewel ik de oefeningen al kende vallen er zoveel dingen op, worden er scherpe vragen gesteld en omdat je met veel ervaren coaches bij elkaar bent ga je wel twee spades dieper. De ervaringen zijn niet te vangen in een dure training, conferentie of webcast. En daarom speciaal dankjewel aan Maarten Tomassen die dit voor de 8e keer heeft georganiseerd.

Wat er gebeurt met een vloeroefening

Hoe vaak doe je een veilige retrospective allemaal weggekropen aan een andere kant van de tafel? Of met post-its waarbij gevoel en emotie in 3 of 4 woorden gevangen moet worden? Dit kan teams enorm vooruit helpen in de verbetering van hun proces en de basis samenwerking. Maar wat als je als team door wilt stoten? Wat als je wilt groeien naar diepere volwassenheid?

Een retrospective op de vloer waarbij je dingen gaat zien, voelen en ervaren omdat je veel te dicht bij elkaar staat kan dan best lastig zijn. En juist dit hebben we geoefend tijdens deze coach lab. Op basis van de transitie fasen van systemisch transitie management hebben we geoefend met wie waar staat, wat je ziet, en vooral wat je hoort als je in gesprek gaat. Sommige blijven achter in de transitie omdat ze simpelweg de urgentie niet voelen. Andere stuiteren vooruit op weg naar fase creatie.

Zomaar wat inzichten:

  • Een vloeroefening maakt (soms pijnlijk) zichtbaar wat we altijd al dachten maar niet durven te zeggen
  • Door mensen soms op een andere fysiek op een andere positie te zetten en ze van daaruit te laten kijken kan er al veel veranderen
  • Het is soms nuttig dat die scheiding van te tafel even tussen ons uit is, we komen dan fysiek dichter bij elkaar.

oefening

Observeren en luisteren is soms van meer waarde dan nuttige adviezen

De tweede oefening was gebaseerd op theory of structural dynamics en dan met name op de type acties waar je voorkeur ligt. (lees meer in de onderstaande slideshare) Goed observeren hoe een team nu echt in elkaar steekt levert verrassende inzichten op. Je kunt denken dat een sterk team een team met gelijken is, 1 leider en de rest volgers. De oefening liet duidelijk zien dat juist een mooie verdeling over de verschillende type acties een team sterk maakt.

Een aantal observaties die er werkelijk toe doen als teams willen groeien:

  • Wat is de lichaamstaal van de mensen tijdens de oefening? Wat zie je? Is dit in lijn met wat ze zeggen?
  • Welke woorden of woordvolgorde kiezen ze?
  • Welke volume en klank gebruiken ze als ze dingen met elkaar bespreken?
  • Hoe dicht durven ze werkelijk bij elkaar te staan?
  • Wat doet het met ze als je ze naar een andere positie begeleid?

Leer een krachtenspel te waarderen en in te zetten

Felle discussies kunnen voelen als conflict, en zijn misschien zelfs ook wel een conflict. Mijn suggestie: leer dit waarderen. Als een team samen wil groeien en min of meer hetzelfde doel voor ogen heeft zijn conflicten, diepe discussies of harde woorden soms enorm bruikbaar.

Wat tegengas voor een leider maakt niet de leider zwakker maar de oplossing sterker.

We moeten meer en meer leren het krachtenspel in te zetten voor verbetering. Als we dit leren in te zien, en teams weten dit in te zetten zullen ze uiteindelijk doorstoten naar een volgend niveau van volwassenheid en zelfstandigheid.

De kracht van een team is de optelsom van de verschillen, aldus Sjaak Smeets

Downloads

Baseplates for a retrospective based on Systemic Transition Management

Baseplates for a retrospective based on the Theory of Structural Dynamics

Wemanity en ING hartelijk dank voor het mogelijk maken van deze avond en in het bijzonder alle deelnemers. Ik zie alweer uit naar de volgende avond.