Ik ben een stoorzender! Jij toch niet?

BAM, die titel heb ik even nodig als reflectie op de lessen die ik leerde uit de TED talk van Jason Fried: Why work doesn’t happen at work.

In een talk van 15 minuten gaat Jason in op het feit waarom thuiswerken super effectief kan zijn. Hij komt hier tot de pijnlijke les dat M&M’s de belangrijkste stoorzender zijn. Managers en Meetings zorgen voor actieve verstoringen en die zijn er thuis simpelweg niet.

Het verschil tussen actieve verstoringen en gekozen momenten

Jason gaat in zijn talk in op de plekken waar je lekker, ongestoord kan werken. Verrassend beantwoorden de meeste mensen dit met thuis, in het vliegtuig of ze komen met een tijdsaanduiding zoals “zaterdagmorgen in alle vroegte”.

Het grote verschil met kantoor en de genoemde plekken is dat we op kantoor actief gestoord kunnen worden. Op alle andere plekken heb je dat zelf in de hand. Je kiest zelf om naar de koelkast te lopen op het moment dat het je uitkomt.

De actieve verstoringen op het werk komen van de manager of van meetings. Vragen van je manager even iets op te pakken en af te maken, of dat overleg al is het maar 30 minuten verstoord je werkzaamheden.

Zelf gekozen breaks op momenten dat ze effectief zijn

Op het eerste moment dacht ik ja-maar soms zijn deze zaken toch nodig. Hoe nodig sommige ook zijn ze halen anderen uit hun flow. Het werk van vandaag de dag vraagt met grote regelmaat tijd om na te denken. De puzzel op te lossen voordat je de tekening maakt, de nieuwe code schrijft of een tekst uit je vingers vloeit.

Elke keer gestoord worden in je denkproces zorgt ervoor dat je weer opnieuw moet beginnen. Een moment wat je thuis zelf kiest, kies je dus op het moment dat je weer een stukje van de puzzel hebt gelegd. En daarmee ben je veel effectiever want je komt ergens toe.

Mijn ideale momenten om te werken

Hier zijn mijn 3 ideale momenten waar ik goed en met focus kan werken:

  1. ’s Morgens in de trein van Veenendaal de Klomp naar Amsterdam Bijlmer Arena. Geloof het of niet maar dit zijn mogelijk wel de meest effectieve 45 minuten van de dag. Ik lees, luister of kijk om me te ontwikkelen (zoals kijken van deze TED Video). Het schrijven van blogs, artikelen of presentaties gebeurt meestal ook in de trein.
  2. Vrijdagmorgen thuis aan de tafel van 5:15 tot 7:15, dit zijn DE twee gouden uren van de week. Al het werk wat nog blijft liggen wordt afgemaakt en dat gaat super snel. Ik sta slechts twee keer op voor koffie en strek een keer mijn arm voor een stuk fruit. (Lees ook mijn blog Ruimte in je agenda)
  3. Op kantoor van 7 tot half 9 in de morgen. Steeds vaker gebruik ik deze eerste uren van de dag om de moeilijke zaken te doen, de strategische stukken te schrijven en andere zaken waar ik alle aandacht bij nodig heb. Na half 9 heb ik het meeste denkwerk van de dag wel gedaan.

Herken je het patroon? Het zijn alle drie momenten waar ik niet gestoord wordt en waar ik zelf de regie heb over wat ik doe.

De lessen die ik uit deze TED talk haal

Hier de drie belangrijkste lessen die ik haalde uit de TED talk

  1. Meetings storen, hoe worden wij gestoord op de afdelingen door de meetings. Kunnen we deze slimmer plannen zodat er meer focus-blokken over blijven?
  2. Wanneer stel ik mij vragen? En kan ik ze ook nog even bij me houden om ze 1x per dag te stellen
  3. Thuiswerken? Zeker doen als je een brok stevig denk- en doewerk hebt.

Ben jij ook een stoorzender? Waar wordt jij nu het meeste door gestoord?

whatsapp meWil je een WhatsApp bericht ontvangen bij een nieuwe blog?
Stuur dan even een berichtje naar +31645112490

2 thoughts on “Ik ben een stoorzender! Jij toch niet?

  1. Zoals altijd bij TED talks, stof tot nadenken. Dank voor het attenderen hierop.

    Zoals ook bijna altijd bij TED talks, lekker extreem. Je wilt je punt maken maar de nuance ontbreekt. De kern voor mij, iedereen heeft momenten waarin hij of zij super geconcentreerd kan werken aan een taak. En dit filmpje en jouw opmerkingen Andreas laten mij zien dat die momenten voor iedereen anders liggen. De momenten worden ook vaak bepaald door een bepaalde ritmiek die iemand in zijn leven heeft. Naar dat kantoor gaan bepaald vaak diecritmiek.

    Zoals jij elke dat met de trein naar Amsterdam reist en meestal niet gestoord wordt, ja, dan heb je die tijd. En op vrijdag ben je thuis, wil je met een opgeruimd gevoel aan het weekeinde beginnen en gebruik je de rustige tijd van vijf tot zeven.

    Een interessante vraag vind ik, of je meer werk gedaan krijgt als je in staat bent meer van dit soort momenten te creeeren. Heb je ook werk voor die momenten? Is het niet zo dat je vaak die andere tijd nodig hebt om werk voor te bereiden voor de momenten dat je echt kan werken?

    Vaak zie ik Scrum teams worstelen met het voorbereiden van een volgende sprint, refinen van user stories. Men zie deze tijd als niet productief terwijl je je af kan vragen of dat eigenlijk wel zo is.

    Wat ik leer van dit filmpje is het volgende:
    1. Vooral alert blijven op alles wat je doet als manager, medewerker, collega, coach in het interrumperen van iemand anders
    2. Elke taak kent een andere optimale omgeving voor uitvoering, faciliteer die en respecteer de ander hierin
    3. Blijf kijken bij alles wat je doet of het slimmer kan en of je zelf de optimale omgeving en tijd kiest om dit uit te voeren. Zie niet alles wat je doet buiten de momenten van geconcentreerd werken als verspilling!
    4. Als er een onbalans is tussen werk en omgeving, creëer de omgeving die je nodig hebt met respect voor de anderen die jou misschien ook nodig hebben.

    Zoek de balans! Zoek naar je eigen verbeteringen.

    • Joost, hartelijk dank voor je reactie.
      Andere werkzaamheden zoals refinement met het team vraagt ook om een focus blok zoals ik het wel eens noem. Zo zijn er veel meer werkzaamheden waar focus van groot belang is. Het lukt mij vaak wel vormsels 2x zo’n blok per dag te creëren. Met dopjes in de oren filter ik het omgevingsgeluid en verhoog ik de drempel om voortdurend wat te vragen.

      Heel wat anders:
      Wat betreft die refinement heb ik het idee dat de resultaten van de sessie afhangt waar het product in zijn cyclus zit. Bij nieuwe functionaliteiten is het vaak meer zoeken en lijkt er minder resultaat uit te komen. Zelf kom ik er meer en meer achter dat dit gewoon onderdeel is van het proces. Het hebben van hele duidelijke business doelen is volgens mij ook iets wat het succes van een refinement beïnvloed.

Comments are closed.