De IT Audit als ultime les voor omdenken

Totaal leeg was ik na drie weken audit op de afdeling. Het koste me alle energie en focus. Dat was een van de redenen waarom er twee weken lang geen blogje was. Alle hens aan dek! Het was mijn stellige overtuiging dat we “een voldoende” moesten scoren. Nu “the week after” kijk ik terug en zie ik dat het weer voor wijze lessen heeft gezorgd. De IT Audit is een ultieme les voor omdenkers.

De IT audit kostte me alle energie

De afgelopen weken stonden in het kader van de antwoorden verzamelen voor de interne IT Audit. Alle processen op zowel papier als in de werkelijkheid werden grondig doorgelicht. Ik kan nu niet zeggen dat het me 8 uur per dag heeft beziggehouden en toch was ik na drie weken helemaal leeg.

Ik baalde van de zaken die gevonden werden en het gevoel van falen bekroop me zo nu en dan. Het effect laat zich raden alle energie stroomt uit je weg. Het was goed dat er ook nog andere zaken op het programma stonden die de boel compenseerden.

Bang om te falen als oorzaak van de energy drain

Het afgelopen weekend heb ik eens nagedacht wat er gebeurde, waarom stroomde de energie uit me weg? Hoe kan het toch zijn dat een paar interviews en wat knippen en plakken mijn humeur zo beïnvloeden?

De primaire reden van deze energy drain zitten hem in de overtuiging dat een onvoldoende scoren gelijk staat aan falen. En aan dat laatste heb ik een broertje dood. Liever geen falen maar altijd succes. De voortdurende focus op het “in een keer goed” willen doen zorgden ervoor dat het met mijn energie helemaal fout liep.

Nieuwe vragen die na afloop naar boven kwamen

Terwijl ik het afgelopen weekend twee kuub grind van het dak stond te scheppen had ik een perfecte kans om nog eens rustig na te denken. Er kwamen  vragen naar boven die voor een ander perspectief zorgden.
 • Wat is falen in dit kader nu eigenlijk en als het falen is voor wie falen we dan?
 • Kun je alles voorkomen of was onze volwassenheid van voldoende niveau en moeten we nu een volgende stap maken?
 • Met de kennis van nu, wat hadden we wezenlijk anders gedaan?
 • Waren we nu daadwerkelijk in gevaar? Wat was eigenlijk het risico?

Audit bevindingen zijn de ultieme kans om te verbeteren

Dit is mij nieuwe overtuiging geworden. Ik ben blij met alle bevindingen die zijn gedaan. Het maakt ons uiteindelijk sterker en beter. En als het er op aankomt ook meer wendbaar. We krijgen een keurig 11-stappenplan gepresenteerd waarvoor we slechts de tijd moeten plannen om ze te verwezenlijken.

+90% van alle verbeteringen in eigen hand vergroten kans op succes

We hebben de mazzel dat de meeste bevindingen die zijn gedaan in onze directe invloedssfeer liggen. Dit maakt de kans tot succes vele malen groter. We hebben geen andere partijen nodig om onze volwassenheid te vergroten en daar zijn we blij mee.

Hoe de audit misschien wel het beste wordt voor de verbeteringen van dit jaar

De 10 verbeteringen die we gaan doorvoeren (een is er al van kracht) zorgen ervoor dat we een enorme stap voorwaarts maken. Misschien wordt dit wel de grootste van het jaar.
De audit is de springplak naar ons volgende niveau in volwassenheid!

Deze verbeteringen die binnenkort geïmplementeerd zullen worden zorgen voor een hele andere verbetering namelijk een sterkere en meer betrouwbare controle rondom onze processen. Het blijft uiteindelijk mensenwerk en binnen een bank nemen we dat zeer serieus.

whatsapp meWil je een WhatsApp bericht ontvangen bij een nieuwe blog?
Stuur dan even een berichtje naar +31645112490

3 thoughts on “De IT Audit als ultime les voor omdenken

 1. Begreep dat in een agile omgeving de verbeteringen door het team werden bedacht per sprint/release. En daarna uitgevoerd werden. Is in deze audit situatie de product owner de scrum master of het team niet in staat gebleken aan de audit eisen op eigen houtje te voldoen?

  • Hi Rob,
   Dank voor je vraag. het team is meestal in staat perfect alle verbeteringen zelf door te voeren. De audit heeft een aantal dingen aan het licht gebracht waar we ons totaal niet van bewust waren dat ze nodig waren of niet op orde waren. Je zou kunnen zeggen dat ze zich dan beter moeten verdiepen in alle minimum standards maar dat is tamelijk fors zoals je zult begrijpen. Met deze verbeteringen zetten we de puntjes op de I.
   Beantwoord dat je vraag?

 2. Beste Andreas, ik kwam je naam tegen bij het omgeknakte bomenfilmpje langs het ARKanaal. Toen ik zag wat voor werk je doet dacht ik kom laat ik zijn blog eens bekijken. Toen ik de woorden “Audit” en “Focus” las had je meteen mijn aandacht. Ik ga niet schrijven wat voor werk ik doe maar ik erger me helemaal dood aan al die audits/regeltjes/keurmerken/etc. want ze slaan in mijn ogen werkelijk helemaal nergens op. Ik zal uitleggen waarom ik dat vind. In mijn vak is IT essentieel om mijn praktische werk goed te kunnen doen. Wat ik echter merk de afgelopen jaren is dat er steeds meer en steeds ernstiger fouten gemaakt worden. En in mijn vak zijn 9 van de 10 fouten onomkeerbaar en hebben dus ALTIJD verstrekkende gevolgen! Wat ik merk is dat iedereen op mijn werk de godganse dag bezig is met zijn smartphone, men is dus doodleuk de hele dag door privé aan het WhatsAppen tijdens werktijd. Dat betekent dat men niet gefocust is (dat kan niet!!!) en dus zie ik ook dat al die collega’s fouten maken en steeds meer een steeds ernstiger en op dit moment is dat bijna wekelijks (minder ernstige fouten bijna elke dag!). Ik zou graag eens hierover met je van gedachten wisselen. Ik kan echter niet mijn echte naam vermelden want als je weten wat voor werk ik doe snap je waarom. De vermelde website is een ironisch grapje… Mail mij aub. even als je wilt.

Comments are closed.