Hypothese: elk team heeft een conjunctuur! Herkenbaar?

Na 3 jaar met en naast ttcrum/DevOps teams te hebben gewerkt weet ik het zeker, teams hebben een conjunctuur. Teams gaan lekker en dan na een paar maanden gaat het weer even wat minder, ze zakken terug in hun performance, focus en discipline. Hoe kan dit, waar komt het door, is het erg en wat kan je er aan doen.

Ik heb hierover 3 vragen voor je:

  • Herken je dit?
  • Wat zouden mogelijke oorzaken hier van zijn?
  • Wat kun je doen om op een hoogtepunt weer een nieuwe groei in te zetten?

Voorbij: Forming – Storming – Norming – Performing

Bruce Tuckman publiceerde al in 1965 een model met 4 stadia waar een team door heen gaat als ze een team gaan worden. Voor mij is dit model nog steeds een valide model. Een team moet er zwaar en diep doorheen als ze helemaal nieuw zijn. Maar ook elke keer bij een wissel van een teamlid zul je even moeten wennen aan elkaar. Een nieuw lid brengt immers weer even verwarring in de pikorde.

Grood beschrijft dit in zijn boekje “Agile in de echte wereld, starten met scrum” (link) een model waarin teams doorheen moeten aan de start. Hierin is een dip nadat de euforie voor scrum is doodgeslagen door de naakte waarheid van de organisatie (systeem) waar dit team onderdeel van is. Ik heb het nadrukkelijk niet over deze eerste dip maar over de golven die daarna komen.

Het vreemde is echter dat de conjunctuur die ik zie plaatsvind na de Performing fase. Gewoon na een paar maanden of paar jaar als een team lekker aan het werk is. Ik heb het dan over stabiele teams die voor langere tijd met elkaar samenwerken. Waarom en waardoor vindt dit plaats?

De conjunctuurgolf van het team

Het lijkt wel alsof elk team zijn vaste conjunctuur heeft met zo’n twee hoogte punten per jaar. Een hele golf duurt dus ongeveer 5-7 maanden. Richting de piek van de golf zit de flow en spirit er goed in. Het team levert veel, zit vol energie en heeft een hoge voorspelbaarheid. Richting een dal is de geest uit de fles, worstelen ze met delivery en is de voorspelbaarheid erg laag en is dit zichtbaar op het teambord met veel werk tegelijk onderhanden en pairen, dat doen ze bij de koffiebar.

Ik ben benieuwd of je dit herkent en of je weet welke oorzaken hier aan ten grondslag liggen.
Mogelijk oorzaken zijn:

  • Duidelijke doelen zorgen voor veel focus en gerichtheid, vage doelen zorgen dat we inzakken
  • Kleine brokken werk zorgen voor een constante flow, grote brokken werk zorgen ervoor dat we pieken en dan weer in een gat vallen
  • Refinement gebeurt met meer en minder focus, in tijden van minder focus komt er een moment aan dat de werkvoorraad van stories die concreet genoeg zijn op is.
  • De periode van het jaar, de zomervakantie werken we naar en het einde van het jaar is soms een focus op LCM en risk
  • De budget cyclus speelt stiekem toch nog mee ook al hebben we vaste teams en zijn deze voor hele jaar bekostigd.

Even afkoelen is misschien zo slecht nog niet

Terwijl ik sprak met een engineer kwam de vraag naar boven of het wel heel erg is dat teams af en toe een periode van afkoeling hebben. Net als de economie niet altijd vol gas kan draaien kan een periode van bezinning soms wel even goed zijn. De vraag die er aan gekoppeld zit is hoe lang en hoe diep?

Wanneer geef je een nieuwe prikkel tot groei? Hanteer het model van sporters

Sporters weten precies hoe ze naar grote toernooien toe moeten trainen. Coaches die hun sporters goed kennen weten wanneer ze welke prikkel moeten geven. Een sporter wisselt van trainingen van zwaar-intensief tot duurtraining. Periodes van inspanning gaan over in met periodes van rust.

Na een zware presentatie zit het lichaam van een sporter er even doorheen, daarna begint het herstel. De herstelcurve piekt vaak even boven de gemiddelde presentatie van de sporter. En precies op die piek is het moment om een nieuwe belasting toe te dienen. De sporter is dan op zijn sterkst.

Is een dergelijk model ook te hanteren voor teams in IT organisaties? Moet je ze elke keer prikkelen als ze op hun “net iets boven gemiddelde curve” zitten? Ik realiseer me dat allerlei woorden als overbelasting, roofbouw en zijsturing door je hoofd kunnen gaan op dit moment. De vraag is opnieuw hoe zou je dit aan pakken.

Meer vragen dan antwoorden, wat is jou ervaring met dit onderwerp?

Deze post is er een met meer vragen dan antwoorden, ik zou het enorm waarderen als jij je inzicht deelt om samen wat nieuwe ontdekkingen te doen. Laat je reactie op mijn bovenstaande 3 vragen hieronder achter.

whatsapp meWil je een WhatsApp bericht ontvangen bij een nieuwe blog?
Stuur dan even een berichtje naar +31645112490