Passie en gedrevenheid boven kennis en ervaring

Soms moet je als vrienden na een weekend weg zeggen: “What happens in Münster stays in Münster”. Toch wil ik wat delen over Jessica die we ontmoeten in Münster. Of misschien nog wel meer over het bedrijf waar Jessica voor werkt. Het zette mij aan het denken hoe ik mensen die ik in dienst wil nemen beoordeel.

Bij mij voerden de focus op kennis en ervaring vaak de boventoon in een gesprek. Jessica zette mij aan het denken of dit wel de juiste focus is. Zijn passie en gedrevenheid niet van veel groter belang?

Jessica het schoolvoorbeeld van passie en gedrevenheid

Laat me je iets meer vertellen over deze wonderlijke Jessica. Tijdens een rondreis door Europa ontmoette zij als afgestudeerde muziek historica tijdens een goed feestje een aantal mensen van Shopware. Ondanks veel bier Dankzij de gezelligheid en de goede gesprekken kreeg Jessica nadat ze thuis was gekomen in de States een Facebook bericht. Hierin werd de vraag gesteld of ze voor Shopware in Duitsland wilde komen werken. Er werd haar de vraag gesteld of ze Shopware wilde helpen groter te worden in landen buiten Duitsland waaronder Nederland.

Nu moet je even weten dat Shopware een IT club is die software maken voor het runnen van webshops. Ze hebben een open source variant voor kleinere webshops. Daarnaast leveren ze de enterprise editie aan grote namen als Gaastra en Segway NL. Software die enorm eenvoudig is om snel een webshop te beginnen en een prachtige extensie is voor een bestaande winkel om ook online aanwezig te zijn.

Ja dus, hoor ik je denken? Daar komt hij: Jessica had weinig tot geen IT, webshop, marketing, Europa, Community building of sales achtergrond en toch ging ze aan de slag.

Als het een algoritme van een datingsite was zou het een 100% score zijn geweest maar dan wel in het bakje afgekeurd.
Wat de eigenaren van Shopware hebben gezien weet ik niet. Wat ik zag was een enorme drive, plezier en hartelijkheid als Airbnb gastvrouw. Deze uitte zich in gastvrije koude biertjes, beschikking over de gehele fruitschaal, goed advies voor lokale tentjes en leuke, hartelijke gesprekken. De kennis en ervaringsjaren waren er niet maar de passie, gedrevenheid en goed Engels Amerikaans des te meer.

Hoe bepaal je nu wie van waarde kan zijn

Deze observatie zette mij aan het denken. Hoe bepaal ik nu eigenlijk wie ik inhuur? Waarom kijk ik bij een CV nu altijd eerst naar het aantal jaren ervaring in bijvoorbeeld Java of DevOps? Juist ja, omdat ik tot nu toe zo geconditioneerd ben dat ik denk dat dit van het grootste belang is. De passie en gedrevenheid komen dan pas op een tweede plek en ontdek je pas in het interview. Maar wie weet welke parels je dan al in prullenbak hebt gegooid bij de screening van de CV’s.
Het is tijd voor een experiment. Niet de jaren ervaring bepalen de uitkomst maar het aantal kilo’s passie en liters gedrevenheid worden van doorslaggevend belang.

Mijn hypothese is dat passie en gedrevenheid onlosmakelijk verbonden zijn aan leergierigheid en openheid. Deze vier zullen de basis vormen voor een stijle leercurve die al die jaren aan ervaring overbodig maken.

Natuurlijk snap ik dat het woord kunnen van kardinaal belang is. Je moet wel over de mogelijkheid beschikken om dingen te leren en aan te durven pakken. Dat was ongetwijfeld ook het geval bij Jessica.

Kun jij mij helpen? Wat is jou truc om de parels niet in de papierbak te gooien? Ik ben erg benieuwd naar hoe je dit toch kunt detecteren in een CV.

whatsapp meWil je een WhatsApp bericht ontvangen bij een nieuwe blog?
Stuur dan even een berichtje naar +31645112490

De namen in dit blog van Münster, Jessica en Shopware zijn zeker niet verzonnen en kun je eenvoudig vinden op internet.