Dag manager, welkom parttime leider

Zijn managers nog nodig als je bouwt aan autonome teams die veel keuzes zelf nemen? Moet er nog veel worden gemanaged als de teams het zelf kunnen?

In een organisatie transformatie waarbij je echt wilt verbeteren neemt het aantal managers af en het aantal leiders toe. Als ik zeg leiders heb ik het niet over een semantische vervanging van het woord managers. De rol verandert en de vraag is of jij een leider wordt.

parttime leiders

Eerst twee concrete voorbeelden om te ontdekken waarom managers afnemen en de leiders toenemen.

Managen van out of control naar leiden in control

Als ik terug denk aan hoe de status van ons “control framework” een jaar of 3 geleden was dan scoorden we in excel netjes groen. Onder de motorkap moest je niet altijd willen kijken. Het hing van geaccepteerde risico’s aan elkaar. Een geaccepteerd risico lost natuurlijk niets op.

Twee jaar geleden vonden we dit niet langer acceptabel en zijn we de dingen echt gaan oplossen. We deden dit met regelmaat nog wel te laat maar de geaccepteerde risico’s werden opgelost.

Hoe meer we de teams verantwoordelijk maakten hoe dieper in de systemen de problemen echt werden opgelost. Vorig jaar scoorden we bijna alles groen en werden risico’s items op tijd gesloten en ook nog eens echt opgelost. We zijn daadwerkelijk veiliger geworden in plaats van dat we de risico’s managen.

Van de positie in control zijn is de volgende stap in control blijven en nog verder verbeteren. Als leider dit vooruitzicht schetsen en doelen duidelijk maken helpt de teams het beter te begrijpen en daar actief aan bij te dragen. Een dagelijkse coördinatie en aansturing is niet langer nodig.

Het managen van het verleden is daarmee niet meer nodig en slechts het schetsen van de toekomst is voldoende om vooruit te gaan.

Managen van voortgangsrapportages voor vandaag naar leiden van de feature planning voor morgen

Hoeveel tijd besteed jij nog aan het opstellen of lezen van voortgangsrapportages om eens wat te noemen? Geloof me dit is echt een verspilling van ieders waardevolle tijd. Je kunt beter werken aan de voorspelbaarheid van je teams op korte en langere termijn. Als je daarnaast ook nog eens vaker het gesprek aan gaat met alle mensen om je heen wat nu werkelijk waarde heeft kun je starten met de feature planning.

Wie denkt dat in Agile organisaties plannen niet meer nodig is zit er goed naast. Alleen de meest gedisciplineerde teams en afdelingen kunnen goed vooruit kijken. Ze doorgronden wat er moet gebeuren, kennen de grilligheid van IT en snappen wat werkelijk waarde oplevert. Voorwaarts kijken naar de komende kwartalen door middel van een feature planning is hier erg krachtig.

Het boek User Story Mapping geeft hiervoor sterke en concrete handvatten

Als manager kijk je nu vooruit en kun je leiden door de stip aan de horizon te schetsen.

Dag manager, welkom leider en leiders

Niet alleen de hiërarchische leider kan leiden, er zijn veel meer opties. Hoe autonomer de teams hoe meer leiders er zullen opstaan. Hier een paar voorbeelden:
  • Een engineer met een duidelijke visie en oog voor nieuwe technology kan het hele team meenemen in een verandering om bijvoorbeeld te kiezen voor een ander Java framework.
  • Een architect die in een feature planning duidelijk kan verwoorden welke technologische keuzes in de toekomst liggen kan iedereen meenemen.
  • Een business stakeholder met sterke binding met de markt kan een roadmap volledig om gooien en met goede uitleg zal iedereen volgen als deze keuzes meer waarde toevoegen.
  • Een risk officer die helder de doelen en rationale kan verwoorden kan een team helpen en inspireren.
Kun jij het aan om te werken in een omgeving met veel verschillende leiders? Heb of ben jij een manager die het maar moeilijk vindt om de touwtjes uit handen te geven?

Wil je minder managen dit zijn wat zaken die je kunt doen

Wil jij eigenlijk ook wel minder managen en het leiden bij anderen neer leggen. Hier zijn wat van mijn ervaringen:
  • Vraag niet meer om voortgangsrapportages maar ga naar de Obeya, team borden of visuele feature planning en stel daar de juiste vragen.
  • Leg duidelijk uit waar je naar toe wilt gaat op bijvoorbeeld het gebied van risico’s en architectuur. Met een duidelijke B voor ogen kunnen teams ook eenvoudiger daar naar toe gaan.
  • Laat het ook eens in de “fout” lopen zodat iedereen het “systeem” van de organisatie gaat begrijpen
  • Geef anderen de ruimte om schitteren bijvoorbeeld bij een belangrijke presentatie. Help in de voorbereiding maar niet op het moment van uitvoering
  • Geef verantwoordelijkheid over (delen) van het budget aan de teams zodat ze zelf keuzes kunnen maken.
  • Ga niet naar overleggen omdat jij de manager bent maar laat de teams dat doen omdat zij het veel beter snappen.
Wat is jou manier om van lijden naar leiden te gaan? Wat voor hardnekkig gedrag zie je bij je manager of bij jezelf wat in de weg staat om meer te gaan leiden?

whatsapp meWil je een WhatsApp bericht ontvangen bij een nieuwe blog?
Stuur dan even een berichtje naar +31645112490