Explorer Maps, een krachtig instrument van strategie naar executie

Weet jij wat de (IT) strategie van je bedrijf is? Wat merk je van de realisatie hiervan op de plek waar je werkt? Explorer Maps zijn het instrument dat we sinds driekwart jaar gebruiken om de theoretische strategie daadwerkelijk uit te voeren.

Je herkent de worsteling misschien wel die ik ook zie bij leiderschapsteams om de strategie daadwerkelijk uit te voeren. Er zijn zoveel andere zaken die de aandacht vragen dat de uitvoering van de grootse plannen er nog wel eens bij in schiet.

Wij zijn trots op hoe het ons steeds beter lukt om de strategie met onze Explorer Maps tot leven te laten komen. Al het materiaal is Open Source beschikbaar en delen we graag met je.

Het concept van de Explorer Maps

Explorer Maps zijn in essentie heel eenvoudig. Het gaat er vanuit dat je een duidelijke visie hebt en nog niet exact weet hoe je die zou moeten realiseren. Is dit niet het geval bij bijna elke strategie als je heel eerlijk bent? Je hebt een Big Goal die verder in de tijd staat. Om hier te komen gaan we ontdekken welke Actions we moeten uitvoeren. Onderweg kom je Next Goals tegen dit zijn doelen die je behaalt op weg naar de Big Goal.

Door kleine acties en volgende doelen te definiëren ontdek je stap voor stap wat nodig om bij het grote doel uit te komen. Het gaat er vanuit dat we niet alle kennis hebben om te bepalen hoe we ons doel behalen. We hebben te maken met een “knowledge threshold“. En dat vindt ik een geweldig principe.

Laten we eerlijk zijn naar elkaar, een strategie is gaaf op papier maar als je niet in staat bent deze te realiseren is het weggegooid geld.

Tegelijkertijd is dit zeker niet het excuus om maar wat aan te modderen. Het gebruik van de Explorer Maps vraagt om enorme discipline. Elk kwartaal kijken we terug op wat gerealiseerd is en wat niet en daaruit plannen we nieuwe Goals en Actions. Elke week opnieuw voer je nieuwe acties uit om zo de strategie tot leven te laten komen.

In het hele denkproces breng je ook in kaart wat de obstacles zijn die je tegenhouden om acties uit te voeren of doelen te bereiken. Deze kun je stoïcijns negeren en doen alsof ze er niet zijn maar dat brengt je niet verder. Je kunt ze beter als eerste aanpakken en oplossen.

In de uitvoering kun je met een marker “Today” aangeven waar je in het proces van uitvoering bent. Je ziet daarbij soms pijnlijk hoe moeilijk het is om de strategie daadwerkelijk tot leven te laten komen.

explorer-maps

5 Aspecten waar een Explorer Map zijn toegevoegde waarde heeft

  • Actions en Next Goals helpen je om grote strategische doelen naar concrete, kleine stappen te vertalen. Het helpt je om wekelijks nieuwe stapjes te zetten.
  • Je strategie en de executie hiervan is visueel geworden. De strategie hangt in je kamer (zie mijn Obeya post) en de uitvoering er van kun je eenvoudig bijhouden in dezelfde map.
  • Het is een prachtig instrument om de teams door de strategie te praten en ook daadwerkelijk tot leven te laten komen voor ze.
  • Als team oefen je kwartaal na kwartaal in het nog beter concretiseren van de plannen die je hebt. Je bouwt een “feedback loop” in op je strategie zoals teams dat hebben met een retrospective. Daarmee zijn we ook steeds beter in staat om de transformatie te leiden en te bepalen wat we moeten doen om te verbeteren.
  • Het feit dat het in je kamer hangt dwingt je week in week uit om het over je strategie te hebben. Open en eerlijke gesprekken leggen soms pijnlijk bloot waar nu daadwerkelijk de knelpunten zitten. Met een team dat elkaar echt vertrouwd is dit een geweldige ervaring om samen te groeien.

4 Lessen die wij leerden bij het gebruik van Explorer Maps

  • Je start te ambitieus. Onze doelen die we stelden waren echt veel te groot en niet haalbaar in een kwartaal. Zelfs onze Next Goals, de tussenresultaten, waren niet of nauwelijks haalbaar.
    Een strategie uitvoeren vraagt (priori)tijd en dus doen je minder dan dat je misschien wilt doen in een bepaalde periode.
  • Je start te vaag. Veel van onze acties die we voor ogen hadden in onze explorer maps waren het eerste kwartaal veel te vaag. Daar heb je dan elke week weer last van als je weer nieuwe acties wilt plannen. Maak Acties en Next Goals klein en concreet.
  • Het is breder in te zetten, het is ook goed te gebruiken voor je teams. De teams visualiseren hun route naar automation en continuous delivery. Het het zo eenvoudig dat iedereen er mee aan de slag kan gaan.
  • Het vraagt enorme discipline om het week na week te gebruiken. Dit is misschien wel de belangrijkste les. Om een strategie daadwerkelijk uit te voeren in de waan van alle dag is enorm veel discipline nodig.

Je kunt de Explorer Map ook zelf in zetten

Je mag het best weten, we zijn trots dat het ons eindelijk lukt om niet alleen maar een mooie strategie te hebben maar er ook aan toe komen om deze te verwezenlijken in de praktijk. We hebben een manier gevonden om IT strategie tot leven te laten komen.

De Explorer Map kent verschillende bronnen die de basis vormen van dit gedachtegoed. Zo vormt de Toyota kata een belangrijke basis. Mike Rother geeft hier een fantastische lezing over in het volgende filmpje.

Ruben Jannink heeft al het materiaal “Open Source” gemaakt waarmee iedereen de Explorer Map ook zelf kan inzetten. Hoe gaaf is het om hier mee aan de slag te gaan. Ga snel naar ryxz.nl om het materiaal in te zien en zelf toe te passen.