Als het leren je vergaat: te weinig tijd en toch willen verbeteren

Een organisatie die vooruit wil, is een organisatie die bestaat uit individuen die zich blijven verbeteren. Als coach Agile coach adviseerde ik er lustig op los: maak tijd en ruimte anders verbeter je nooit.

Nu na bijna 2 jaar manager te zijn merk ik dat de praktijk lastiger is. Het leren vergaat ons bijna, zeker nu het einde van het jaar weer nadert ontstaan er allerlei andere prioriteiten.

Deze ontwikkeling is raar: het leren zou ons niet en nooit mogen vergaan!

Herken jij dit? Alle verbetering die je wil doen sneeuwt onder omdat er belangrijkere dingen zijn. En dan toch, mijn advies, plan het maar gewoon, ga het doen het komt er anders niet van. Juist daarover gaat deze blog.

Verbetering op het niveau van het team en individu

Voor teams die groeien in hun autonomie en een organisatie die meer een organisch geheel gaat worden blijft verbeteren en leren van groot belang.

Teams zullen zich altijd moeten aanpassen en ontwikkelen. Aanpassen aan de veranderende wereld om hen heen. Eisen vanuit wet- en regelgeving veranderen, werkzaamheden en verantwoordelijkheden nemen toe.  De roep om hogere efficiency die gevoed wordt door technologische ontwikkeling vraagt om ontwikkeling van activiteiten en vaardigheden van een team.

Een team dat stilstaat in zijn verbetering, gaat achteruit op de loopband die tijd heet.
De ontwikkeling op team niveau is mogelijk nog veel belangrijker. Neem bijvoorbeeld Dev Engineers, niet alleen de titel is gewijzigd van programmeur naar Dev Engineer maar ook het onderliggende takenpakket. We vragen en verwachten dat ze zich ontwikkelen op allerlei verschillende aspecten.
Dev engineers moeten uitgroeien tot Zwitserse zakmessen van Zwitserse kwaliteit.

En deze ontwikkeling kost tijd, maar waar vindt je die als je bordje met werkzaamheden ook al helemaal vol ligt.

Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan

Het advies van HR, een senior manager, je Agile Coach of een loopbaanbegeleider is gemakkelijk gezegd en o zo moeilijk gedaan. De worsteling over te gaan tot executie en echt tijd vrij te maken kan soms zwaar drukken. Je wil wel ontwikkelen maar je ervaart de druk van de Product Owner of je (project) manager om te blijven leveren. Je snapt van nature dat als je als team of individu niet ontwikkelt je niet veel verder zult komen.

Ondanks dat je snapt dat het moet schiet het er soms maanden bij in en open je niet eens een online training, e-book of ontbreekt je ’s avonds te puf je nog ergens toe te zetten.

Dus toch maar stug blijven ontwikkelen

Dan is mijn advies toch blijf je maar gewoon ontwikkelen. Jazeker, gewoon overdag, boek een training en ga hem volgen of blijf een halve dag thuis voor zelfstudie. Het is heel simpel, tijd is er niet en tijd zal er ook niet komen zolang jij hem niet pakt.

Het gaat bij je persoonlijke ontwikkeling dus niet om tijd maar om prioriteit. Je persoonlijke ontwikkeling zou een hele hoge zo niet een afgewogen hoogste prioriteit moeten krijgen. En ja dan laat je die roepende manager maar even links liggen of die alle tijd op eisende product owner of project manager. Als jij je niet ontwikkeld zijn ook zij op de lange termijn slechter af.

analytical-and-creative-brain_23-2147506845

En zo ben ik een cursus Frans gaan volgen

Ik moet eerlijk bekennen, bij mij zit mijn agenda ook elke dag vol, leren doe ik vaak in de trein door podcast en video’s (ga naar mijn blog hierover). Grote trainingen vind ik lastig om op te pakken. Ik voel me dan soms zelfs schuldig naar mijn team toe. Tot dat ik een aantal maanden geleden de keuze maakte om wel gewoon trainingen te gaan volgen. Ook ik wil me blijven ontwikkelen voordat ik straks achteruit ga op de loopband die tijd heet.

Zo ben ik een cursus Frans gestart. Elke woensdagmorgen van 8 tot 10 krijg ik 1-op-1 Franse les. We beginnen echt bij 0 en knetters was is dat moeilijk. Het voelt echter wel heerlijk om eens op een ander vlak een lat te leggen. En als de Franse les is afgelopen ga ik een cursus volgen bij Plan-B waar ik zo mogelijk nog meer naar uit zie. Ik heb ze dus gewoon gepland en de rest vormt zich daar wel weer omheen.

Ontwikkeling moet je gewoon plannen, de rest vormt zich daar wel weer omheen.

De laatste reorganisatie is voor mij een bevestiging geweest dat iedereen zich gewoon moet ontwikkelen. Onze agenda’s zitten vol genoeg met van alles en nog wat het is dus slechts een kwestie van prioriteit geven.

whatsapp meWil je een WhatsApp bericht ontvangen bij een nieuwe blog?
Stuur dan even een berichtje naar +31645112490